Bijenzwermen

Bijenzwerm?

Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Bel een imker. Deze komt graag langs om de zwerm op te halen. 

Wat is een bijenzwerm?

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze  gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. 
Voordat ze dit hebben gevonden maakt  de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussen tijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘huis’.
Hoe wel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

Neem afstand van een zwerm en laat het geheel met rust

Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk.

Waar vind ik een imker?

Er is ongetwijfeld een bijenhouder, een imker bij u in de buurt.
Neem daarmee contact op.
Zij regelen het veder met andere imkers in de Zaanstreek .

Peter Oosterhuis

0648756077
poost@planet.nl
Wormerveer

 

Martin Kruidenberg

0651927574
m.kruidenberg@upcmail.nl
Westzaan

Gestoken door een bij?

Imkers lopen vaker een bijensteek op dan iemand die nooit in de buurt van bijenvolken komt. Wat te doen als iemand wordt gestoken?
Er is een  protocol ‘bijensteken’ opgesteld hoe te handelen.

Bijensteek Protocol

Bijensteek Informatieblad