Bijenzwermen

Bijenzwerm Gezien

Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van een volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met een koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm vaak een tussenstop en vormen een klont bijen aan een boom, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om te steken en zeker niet als er geen honingvoorraad te verdedigen valt.

 

Weet u zeker dat het bijen zijn?

Imkers worden veel gebeld om een zwerm te komen verwijderen. Op plaats delict blijkt het dan plots om wespen of hommels te gaan. Een Imker mag en zal geen wespen verwijderen of verdelgen. Daar kunt u de gemeente voor bellen. Deze zal een verdelgingsbedrijf inschakelen om de wespen te doden. Wespen zitten vaak in de grond of bouwen een grijs papieren rondig nest in een boom/schuur. Bijen zullen nooit uit de grond komen en bouwen licht gele raat mochten ze er al een week hangen. Indien u zeker weet dat het geen wespen zijn kunt u contact opnemen met een imker uit uw buurt.

Zwerm Team

U kunt gericht bij u in de buurt een imker vinden die de zwerm kan komen scheppen of een doorverwijzing maakt naar een andere imker om u sneller van dienst te zijn.
Zij regelen het verder met de overige imker voor het scheppen van bijenzwerm.
Klik op één van de namen voor hun nummer.